Don Papa 1 1024x512

Don Papa – oblíbené filipínské rumy

Napriek tomu, že kvalitný rum si najskôr spájate s Karibikom, posledných pár rokov má karibský rum vážnu konkurenciu – filipínskeho pantátu. Mne osobne si Don Papa získal už po prvom ochutnaní, a nie je tak divu, že nezostalo iba pri jedinom kúsku. V dnešnej recenzii pre vás preto mám porovnanie piatich najlepších rumov z dielne Don Papa.

A na rovinu môžem povedať, že to bolo naozaj ťažké vyberanie. V ponuke má totiž Don Papa hneď deväť rumov, ktoré sa navzájom predbiehajú ako vo výbornej chuti, tak nádherne spracovanými fľašami. Ktoré z nich sa tak dostali na môj rebríček?

Don Papa Masskara 5y

Prvé miesto ukoristil päťročný rum Don Papa Masskara. Hoci ide o limitovanú edíciu, ktorá bola pôvodne určená iba pre francúzsky trh, nakoniec sa dostala aj k nám. Edícia bola inšpirovaná filipínskym festivalom MassKara, ktorý sa každoročne koná na ostrove Negros, kde rumy Don Papa vznikajú. Na pestrofarebný festival odkazuje už samotná fľaša vyvedená v sýto zelených farbách a zdobená motívmi masiek a tradičných maškarných kostýmov.

A čo sa skrýva vo vnútri fľaše? Ide o zmes trojročných pot-still rumov v kombinácii so šťavou z lokálnych citrusov kalamondín, chilli a medu. Použité rumy boli starené v sudoch z amerického duba a výsledný destilát má 40% obsah alkoholu.

Farba, chuť a vôňa

Ako je pri rumoch Don Papa zvykom, fľaša z číreho skla ponúka pohľad na rum vo vnútri. MassKara má krásne tmavú jantárovú farbu, ktorú dopĺňa výraznú arómu citrusov a medu. Med dodáva rumu pomerne citeľnú sladkosť, ktorou sa blíži k rumovým elixírom. Tóny medu a citrusov ucítite aj v chuti, tešiť sa však môžete aj na náznak kandizovaného ovocia. Obsiahnutá pálivá paprička Siling Labuyo sa prejaví predovšetkým v dlhom závere. 

Don Papa Baroko

V mojom rebríčku samozrejme nesmie chýbať ani Don Papa Baroko, ktorý je podobne ako MassKara limitovanou edíciou pôvodne určenou pre francúzsky trh. Napriek tomu, že dizajn fľaše je o poznanie striedmejší, stále sa môžete tešiť na typické ilustrácie s tvárou pantáty a čírou fľašou, ktorá ponúka pohľad na rum vo vnútri. 

Ide o tmavý rum, ktorý bol starený v sudoch z amerického duba. Výrobca bohužiaľ neuvádza, ako dlho zrenie prebiehalo. Výsledný rum obsahuje tradičných 40% alkoholu.

Farba, chuť a vôňa

Ako už bolo povedané, jedná sa o tmavo jantárový rum. Aj tentoraz poteším všetkých milovníkov citrusov – Don Papa podobne ako MassKara ponúkne osviežujúce citrusové tóny, tentoraz však v kombinácii so zjemňujúcou vanilkou a dymovosťou dubového dreva. Podobné tóny na vás čakajú aj v chuti, opäť doplnené sladkastosťou kandizovaného ovocia. Záver je stredne dlhý, tentoraz bez uštipnutia chilli. Aj v tomto prípade sa jedná o pomerne sladký rum, ale nijako prehnane. 

Don Papa Port Cask 7y

Pokiaľ rovnako ako obdivujete prepracované fľaše Don Papa, potom si vás rozhodne získa limitovaná edícia Don Papa Port Cask. Sedemročný rum je k dostaniu vo fľašiach s červeným dizajnom, ktorý zobrazuje strasti a nástrahy moreplavby. Motív nie je náhodný – jedná sa o limitovanú edíciu vydanú k päťstému výročiu prvej plavby okolo sveta. Jedno sa tak musí značke Don Papa nechať; dokážu z každej limitky vyťažiť úplné maximum. Určite mi dáte za pravdu, že máloktorý výrobca rumu venuje toľko pozornosti celkovému spracovaniu fľaše.

Teraz však k už k jej obsahu. Don Papa Port Cask je sedemročný rum, ktorý si dva roky poležal v sudoch po americkom bourbone a následne päť rokov v sudoch po portskom, ktoré mu dodali jeho tmavú farbu.

Farba, chuť a vôňa

Červenkastá farba rumu nielen skvele ladí s etiketou, ale aj s vôňou. Po privoňaní ucítite ako červený pomaranč, tak tmavú čokoládu, sladké drievko, vanilku a samozrejme cukrovú trstinu. Podobné podmanivé tóny nasledujú aj v chuti, doplnené škoricou, kávou a karamelom. Napriek karamelovým tónom však nie je rum karamelom dochucovaný ani dofarbovaný. Ak ste už s rumami Don Papa mali tú česť, možno vás prekvapí minimálna sladkosť rumu, čo je pre túto značku veľmi netypické. 

Don Papa Sherry Casks

Pri červenej ešte chvíľu zostaneme – v temných fialovo-červených odtieňoch je totiž vyvedený aj rum Don Papa Sherry Casks. Svoje meno získal podľa sudov po sherry, v ktorých si poležal. Ale pekne poporiadku – po destilácii je rum najprv uložený na štyri roky zrenia do sudov po bourbone. Až potom prichádza čas na zrenie v sudoch po sherry, konkrétne poFíne (suché), Pedro Ximénez (sladké), Cream sherry (sladké) a nakoniec po Palo Cortado sherry. Celkovo tak rum zreje päť a pol roka. 

Zároveň je potrebné dodať, že podobne ako niektoré vyššie spomínané rumy je aj Don Papa Sherry Casks limitovanou edíciou, ktorá bola vydaná v počte iba 4 000 kusov. Tomu samozrejme zodpovedá aj cena, ktorá sa šplhá do závratných čiastok. Nie je tak divu, že primárne ide o investičný alebo zberateľský kúsok. 

Farba, chuť a vôňa

Červený dizajn sa odráža aj v samotnom rume, ktorý má ľahko červenkasté tóny. Tešiť sa môžete na ovocnú vôňu, v ktorej prevládajú predovšetkým figy, slivky a hrozienka, v sprievode tmavej čokolády. Ovocie a čokoláda sú výrazné aj v samotnej chuti, ktorá končí dlhým, príjemným záverom.

Don Papa 10y 

Na záver prichádza desaťročný rum Don Papa, ktorý je ďalšie tri roky starenou verziou sedemročnej vlajkovej lode, Don Papa 7y. Tentoraz sa výrobca nezľakol tmavo ladenej etikety, ktorá skvele ladí s tmavým rumom vo vnútri. Rum má ľahko vyšší obsah alkoholu, teda 43%. 

Farba, chuť a vôňa

Ako už bolo povedané, desaťročný Don Papa vyniká tmavšou farbou, ktorú má na svedomí dodatočným zrením v sudoch po bourbone. Vôňa je pomerne ľahká a ovocná, s tónmi vanilky a medu. Podobné tóny prevládajú aj v samotnej chuti, doplnené o sladkosť kandizovaného ovocia. Tešiť sa môžete na dlhý, komplexný záver. 

O značke Don Papa

Don Papa je u nás pomerne obľúbená značka, ktorá si získala množstvo priaznivcov nielen výbornou chuťou rumov, ale aj bezkonkurenčným dizajnom, ktorým zaujme na prvý pohľad. Samotný názov značky odkazuje na filipínskeho revolucionára, ktorý bojoval za nezávislosť Filipín na Španielsku. 

Vysokú kvalitu rumu zaisťuje predovšetkým použitá cukrová trstina, ktorá je pestovaná na úpätí sopky na ostrove Negros. Hoci bola značka založená až v roku 2011, a nemôže sa tak pochváliť ktovieako dlhou históriou, v jej ponuke nájdeme celý rad výborných rumov a limitovaných edícií, ktoré jednoznačne stoja za ochutnanie. 

Similar Posts