Čo je Armagnac?
Armagnac je francúzska destilovaná alkoholická nápojová špecialita vyrábaná z bieleho vína z regiónu Armagnac v juhozápadnej Francúzsku. Vyrába sa tradičným spôsobom pomocou destilácie vína v klasickom zapalovači.
Armagnac sa vyrába z troch odrôd hrozna: Baco 22A, Colombard a Folle Blanche. Tieto odrôdy sa pestujú v regióne Armagnac, kde sa nachádza asi 15 000 hektárov viníc.
Ako sa pije Armagnac?
Armagnac sa pije ako digestív po jedle, ale môže sa tiež podávať ako aperitív. Vyhovuje mu teplota okolo 18 stupňov Celzia. Armagnac sa podáva v menšom pohári, ktorý sa drží v dlani, aby sa zohrial a uvoľnil sa jeho aróma.
Armagnac sa nezriedi, ale môže sa podávať s kávou alebo s čokoládou. Najlepšie je piť ho pomaly a po každom zahryznutí do čokolády alebo kávy nechať si chuť rozvinúť. Armagnac je silný alkohol, preto sa odporúča piť ho s mierou.