Šumivé vína: Čo robí Champagne a Prosecco tak špeciálne?

Vína s bublinkami, takzvané šumivé vína, sú obľúbenou voľbou pre mnohých milovníkov tohto nápoja. Medzi najznámejšie patrí Champagne z Francúzska a Prosecco z Talianska. Ale čo robí tieto dva druhy šumivých vín tak špeciálnymi? V tomto blogu sa pozrieme na to, čo ich robí jedinečnými a prečo sú tak populárne.

1. Čo sú šumivé vína a prečo sú tieto druhy vína tak populárne?

Šumivé vína sú osviežujúci nápoj, ktorý sa stáva stále populárnejším. Mnohí ľudia vychutnávajú túto verziu vína, pretože má iné chute ako klasické víno. Šumivé vína sú vlastne vyrábané pomocou pridania oxidu uhličitého do vína počas výroby. Tento proces vytvára bublinky v nápoji, ktoré ho robia osviežujúcim a príjemným na pitie.

Existuje množstvo druhov šumivých vín na trhu, z ktorých každé má svoju vlastnú chuť a charakteristiku. Medzi známe druhy šumivých vín patrí šumivé víno Asti Spumante, ktoré pochádza z oblasti Piemont v Taliansku. Toto víno má ovocnú arómu a jemnú chuť citrusových plodov. Iným známym druhom šumivého vína je Champagne, ktorý vyrábajú v oblasti Champagne vo Francúzsku. Jeho chuť je sladká a hrozienková. Šumivé vína sa najčastejšie podávajú v pohároch na oslavy, ale sú ideálnym spoločníkom aj pri každodenných oslavách a večierkoch.

Prečo sú šumivé vína tak populárne? Jedným z dôvodov je, že sú perfektnou voľbou na oslavy a príležitostné večierky. Ich bublinky robia z každej oslavy zábavnejšiu a príjemnejšiu atmosféru. Okrem toho majú ľudia radi šumivé vína aj pre ich chuťové kvality. Vína s bublinkami často majú ovocné a kvetinové arómy a chuti, ktoré sú ideálne na nabitie vašich chuťových pohárikov. Ak vás zaujímajú rôzne typy vín a chcete objaviť nové chute, skúste niektoré z typov šumivých vín a objavte ich osviežujúci charakter.

2. Champagne a Prosecco: Rozdiely v procese výroby šumivých vín

Champagne a Prosecco – pojem známy miliónom ľudí z celého sveta. Tieto dva druhy šumivých vín v sebe nesú rôzne príbehy, ktoré sú spojené s ich procesom výroby.

Champagne – Klenot Francúzska

Champagne je legendárnym šumivým vínom, ktoré pochádza z oblasti Champagne vo Francúzsku. Jeho výroba sa vyznačuje skutočne náročným procesom, ktorý prebieha v troch hlavných fázach: prvá fermentácia, ležanie vína na kvasoch a druhá fermentácia. V prvom kroku sa do vína pridá kvasnica a cukor, čím vzniká kyselina a alkohol. Po ukončení prvej fázy nasleduje tzv. bodžáre – teda atramentovo čierna kvasnica, ktorá sa musí odstrániť. Potom sa víno prelieva do fliaš, označených ako vintage alebo cuvée. Po naplnení fľaší sa do každej z nich dá trocha kvasinového roztoku. Potom sa fliaše uzavria korokom a schovajú do pivnice, kde ho nechajú odpočívať až dva a pol roka až desať rokov, pričom môže dozrieť aj o niekoľko desaťročí. Na záver sa fliaše pretáčajú, aby sa kvasinky uvrhli do hrdla a ju z nich vybrali.

Prosecco – Skvelý dezertný nápoj

Prosecco vychádza z oblasti Veneto v severovýchodnej časti Talianska. Proces výroby tohto nápoja je oproti champagne o niečo jednoduchší a rapídnejší. Prosecco sa vyrába metódou Charmat-Martinotti. Po vytvoreni základného vína sa pridá cukor a kvasinky, následne sa umiestni do nádrží pod tlakom, kde sa druhá fermentácia uskutoční. Po jej ukončení sa víno presype do nádrží, kde soľ nastavuje svoje vlastnosti a odstraňuje zvyšky kvasínové. Na záver sa prosecco ochladí a umiestní vo fľaši s korkovým uzáverom. Celý proces trvá asi dva mesiace.

Na základe uvedených rozdielov v procese výroby je výhodou prosecca aj jeho nižší nákupný pomer oproti vyššej cenovej kategórii vína z oblasti Champagne.

3. Zadarmo lepšie než drahé? Rozdiely v chuti a cene medzi Champagne a Proseccom

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že šumivé víno champagne je oveľa chutnejšie než jeho talianska alternatíva prosecco. Avšak, toto nie je celkom pravda. Ako sme zistili, pri rodinných stretnutiach a oslavách, na ktorých boli obe vína podávané, tiež sa zdalo, že prosecco má priaznivejšiu cenu, bez toho, aby utrpelo na vkuse.

Rozdiely v príprave

Výroba prosecca a champagne sa štiepením líši. Hroznové víno sa vyrába špeciálnym spôsobom založeným na druhu a kvalite hrozna, kvaseniu, fermentácii a starnutiu. Prosecco sa pripravuje z druhu hrozna, ktorý sa nazýva Glera. Toto víno má nižšiu kyslosť a obsahuje menej alkoholu. Na rozdiel od toho sa champagne vyrába najčastejšie z troch typov hrozna – Pinot Noir, Pinot Meunie a Chardonnay. Z tohto dôvodu sa champagne považuje za oveľa drahšie.

Ktoré víno si zvoliť?

  • Ak sa chcete priblížiť k luxusu champagne bez potreby utrácať priveľa, prosecco je pre vás tou najlepšou voľbou. Prosecco je chutné, menej drahé a ideálne pre každú príležitosť.
  • Kto má uložené trochu v ešte väčšom rozpočte, môže si vychutnať champagne, ktorá je stále jednoznačne elegantnejšia a luxusnejšia a jej cena odzrkadľuje jej nárast.

Ako sme sa dozvedeli, šumivé vína Champagne a Prosecco sú tak špeciálne pre svoje jedinečné spôsoby výroby, ktoré im dávajú ich charakteristický chuťový a aromatický profil. Odlišujú sa však aj v iných dôležitých faktoroch, ako je pôvod, použitie hrozna a tradícia.

Bez ohľadu na to, aké je vaše obľúbené šumivé víno, jedno je isté – vychutnávanie tohto nápoja je obrovským zážitkom, ktorý by sa mal každý aspoň raz za život pokúsiť zažiť!

Similar Posts